top of page

Welkom op de pagina van het eindseminarie

We worden verwelkomd door Mevr. Inge Moors gedeputeerde van de provincie Limburg voor landbouw en platteland. 

Bekijk eerst de presentaties van onze experten.  En onderaan vind je de opname van het panelgesprek met de experten. 

Leren composteren met Marc Siepman

Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je prima resultaten behalen. In deze video legt Marc Siepman op heldere wijze uit hoe je goede en gezonde compost kunt maken. Hij behandelt ondermeer het verschil tussen groen en bruin materiaal, tussen heet en koud composteren, hoe het composteringsproces bij te sturen, de valkuilen en wat te doen als het toch fout dreigt te gaan.

Hierbij alle video's die Marc aanbiedt op zijn site. Zeker de moeite om eens te grasduinen. 

https://marcsiepman.nl/video/

Op weidebezoek bij Bioron

In deze serie kijk je mee over de schouder van Ron, oprichter van Bioron. Hij neemt je mee in zijn visie over weidebeheer en bodem. 

 

Natuurlijk en duurzaam weidebeheer richt zich op toename van de biodiversiteit middels het ondersteunen van de biologische activiteit en humus opbouw in de bodem. Een bodem met voldoende humus levert ruim voldoende maar vooral ook gezond voedsel. Biodiversiteit zorgt ervoor dat dieren kunnen kiezen en indien nodig aan aan zelfmedicatie kunnen doen. 


Een paard of ander dier is tenslotte geen productie dier en meer gebaat bij kwaliteit dan hoogste opbrengst. Hoewel de kwantiteit, na het omschakelen, met de tijd ook wel weer zal komen.

De gezondheid van de bodem blijft onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van de plant die daarop groeit en vervolgens de consument die zich hiermee voedt.

Lees meer op:

https://www.bio-ron.com/producten/bodembeheer-weidebeheer.html

Afspeellijst over bodem 

Een verzameling van informatieve filmpjes over bodem zit in deze playlist op YouTube. 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLptV9ctelex3DVlKCCcA7Hk9DQuJfHCt8

 Over Paarden, wormen en mestonderzoek 

In deze presentatie leer je meer over de cyclus van wormen. Ook het nut van mestonderzoek en het voorkomen van resistentie tegen parasitaire middelen komen aanbod. Met dank aan Marisa Ginevro van Scarabee voor de inhoud, Marit Ginevro voor het inspreken en Nicolas Bonacera voor de prachtige tekeningen. Website in opbouw: 

www.scarabee-mestlabo.com

"Nen goeien bodem” voor “een goei wei”  

Valentijn van Viva-Concept, een adviesbureau en ontwerpstudio,  heeft het over bodemgezondheid, hoe je deze kan aflezen van o.a. indicatorplanten. Hoe je je weide kan bemesten met paardenmest en hoe je een volledige compost kan maken van paardenmest. Verder gaat hij in op het belang van bodembalans tussen mineralen en sporenelementen voor en hoe je die in de bodem kan aanvullen met producten van natuurlijke oorsprong.

Hoe lees ik een bodemanalyse 

Helena Vanrespaille is bio ingenieur en onderzoeker bij de Bodemkundige Dienst van België. In haar presentatie leren we over het lezen van een bodemanalyse, de module Rekenmee en een correcte bemesting samenstellen. 

Hoe lees ik een bodemanalyse 

De instructievideo om een bemestingsadvies samen te stellen voor een paardenweide volgens optimaal landbouwkundig rendement en via traditionele meststoffen. Deze module kan je gebruiken als je een analyse laat doen door de Bodemkundige dienst van België. Dankzij het project De Grond van de zaak is er nu de mogelijkheid om paardenweides in te geven en ook compost van paardenmest kan gekozen worden als bemestingsvorm. In de toekomst kan er ook gekozen worden voor het bemesten in functie van kruidenrijk grasland. Nu is het advies afgestemd of fase 1 grasland. (optimaal rendement, niet op paardenweides) 

Eindseminarie de grond van de zaak

Het eindseminarie met de experten en de vragen van de deelnemers. 

bottom of page