top of page

Hoe lees ik een bodemanalyse? 

14 januari 2020 om 19u30 

Ezelsbrugske 

Pelt

Het paardendoosje: een analyseren van de bodem van je weide

Helena Vanrespaille, onderzoeker bij de bodemkundige dienst, neemt je mee doorheen de wereld van de analyses. Waarom moet je je weide eigenlijk bemesten? En hoe kan je dat doen? Hoe interpreteer je nu zo’n analyse van de bodemkundige dienst? En hoe pas je nu een bemestingsadvies ook toe. Hoe zorg je ervoor dat je paardenweide niet overbemest is en welke dosis moet je aanvoeren om een kruidenrijke weide te ontwikkelen? Vragen waar bio-ingenieur Helena je op zal antwoorden.

 

Vragen en pauze 

Toepassing bemestingsadvies op basis van 3 ingestuurde stalen. 

Drie cafégangers krijgen de kans om hun grondanalyse te laten bespreken. Helena demonstreert de werking van de online tool Rekenmee. Hiermee bereken je eenvoudig welke meststoffen je nodig hebt om het landbouwkundig advies te vervullen. 

Stuur je kandidatuur voor een bespreking door voor 7 januari naar joke.timmermans@rllk.be 

https://www.bdb.be/Productendiensten/Analysesadviezen/Paardenweideanalyseadvies/tabid/227/language/nl-BE/Default.aspx

Locatie 

http://www.ezelsbrugske.be/

Over ‘t Waterstraat 70 3900 Pelt

GRATIS DEELNAME INSCHRIJVEN VERPLICHT 

Composteren van paardenmest hoe begin ik daaraan? 

11 februari 2020 om 19u30 deuren open om 19 uur 
Domein Panhof Panhovenstraat 5 3990 Peer (België)

Hoe kringloop sluiten op de paardenweide? Wanneer je je eigen mest kan verwerken tot een goede bodemverbeteraar kan je de weide veerkrachtiger maken. Valentijn van Viva Concept legt uit en laat je zien hoe je kan starten met het composteren en/of fermenteren van paardenmest. Hij gaat in op de verschillen tussen de processen en de voor –en nadelen. Verder kan je de tekorten in je bodem die je hebt opgespoord met een grondanalyse ook aanpakken door het toevoegen van andere natuurlijke bodemverbeteraars. En wat met bekalken? Is het een goed idee om elk jaar kalk toe te voegen?

 

Na de pauze krijgen we te horen wat de wet zegt de over bemesten en mestopslag.  Welke regels zijn er voor het opslaan en uitrijden van paardenmest. Hoe worden de controles uitgevoerd en welke sancties zijn er aan verbonden.

GRATIS deelname, inschrijven verplicht

 Ontwormen voor paarden  gewijzigede datum! 

28 april 2020 om 19 u30 deuren open om 19 uur 
De Breugelhoeve 

Weyerstraat 1 Peer 

Ciska Ketelaer schrijfster van het boek     “Handboek wormen bij paarden” licht de problematiek rond wormen bij paarden toe. Ze legt uit wat de meerwaarde is van mestonderzoek en hoe je wormbesmetting kunt minimaliseren door goed weidebeheer. Dit is een unieke kans om informatie over een heel belangrijk onderwerk te krijgen.

 

Tijdens de pauze kan jij je eigen meststaal laten analyseren door onze laboranten. Breng een verse vijg mee op dit mestcafé.

 

Na de pauze horen we Sam Ottoy de resultaten van het onderzoek toelichten rond het effect van ontwormingsmiddelen op het bodemleven. Deze middelen zijn niet onschuldig voor het milieu rond onze paarden. Enkele voorzorgsmaatregelen zijn op zijn plaats hier.

 

Conclusies/Resultaten Grond van de zaak worden ten slotte toegelicht door Joke Timmermans.

 

Wil je hier meer van weten? Ciska organiseert een cursus mestonderzoek.  

OPGELET GEWIJZIGDE LOCATIE:

DE BREUGELHOEVE IN PEER IS DE NIEUWE LOCATIE 

Cursus mestonderzoek 

6 juni  2020 van 10u tot 17u Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw Kaulillerweg 3 3950 Bocholt

De Basis mestonderzoekcursus is geschikt voor iedere paardeneigenaar die zelf mestonderzoek wil doen.

Het theoriedeel ’s morgens vooral gericht op paarden. ’s Middags is de praktijk mogelijk voor alle dieren.

Wil je zelf je dieren monitoren door mestonderzoek, om resistentie voor wormmiddelen te voorkomen en om te weten wanneer ontworming nodig is? Mestonderzoek is toepasbaar voor alle dieren zoals paard, hond, kat, schaap, geit, alpaca.

Je leert in één dag zowel de theorie als de praktijk om zelf mestonderzoek te doen.

Dagindeling:

10 – 13 uur: Behandelen we de theorie die speciaal voor paarden is en deels toepasbaar voor andere grazers zoals schapen, geiten, alpaca’s, koeien.

13-13.30 uur: Lunch, is niet inbegrepen bij de cursus.

13.30-17 uur: Leer je in de praktijk hoe de McMaster flotatiemethode werkt. Deze methode is voor alle dieren toe te passen.

 

Kostprijs 95 euro 

 

Meer info:  

Trainer:

Ing. Ciska Ketelaar, veterinair natuurgeneeskundige met als achtergrond HBO chemie en bedrijfskunde. De opleiding voor veterinair natuurgeneeskundige is gevolgd bij de de Akademie voor Tierheilkunde in Düsseldorf.

Microscoop en mestonderzoekpakket:

Tijdens de cursus zijn er voldoende testmicroscopen en mestonderzoekmateriaal beschikbaar.

Om mestonderzoek thuis te doen is een microscoop en mestonderzoekpakket nodig. Er zijn verschillende soorten microscopen (Basis, Professioneel mono- of binoculair, Researcher) die tijdens de cursus te testen zijn. Als je een eigen microscoop hebt dan graag meenemen naar de cursus. Dan kijken we of de microscoop geschikt is en stellen deze goed in voor mestonderzoek.

Mestmonsters:

Je kunt mest van enkele paarden of andere dieren meenemen om te onderzoeken. Indien mogelijk mest van veulens en jonge paarden of andere jonge dieren aangezien zij vaker een wormbesmetting hebben. Zorg er wel voor dat de mest maximaal 1 dag oud is en goed gekoeld met een koelelement. Haal ook zoveel mogelijk lucht uit het monsterzakje.

 

https://fectest.com/product/groepscursus-11-04-2020-bocholt/

bottom of page